duminică, 29 ianuarie 2017

Epuizarea glandei tiroide

....de la lipsa calciului la osteoporoză și obezitate. 

                                   Partea I


Continuăm seria de articole despre sistemul endocrin si despre importanța glandelor ce îl compun. Am discutat despre Sindromul de Epuizare al Glandelor Suprarenale, acum vom analiza Glanda Tiroidă, o glandă de maximă importanță în organism. Glanda Tiroidă este esențială de luat în considerare în ceea ce privește eliminarea calciului din organism, gradul de obezitate, bolile osoase. Pentru ca acest articol să fie cât mai bine documentat am apelat atât la cunoștințele mele practice din cabinet cât și la bibliografia doctorului Robert Morse.
Glandă tiroidă – cea mai mare dintre toate glandele endocrine; situată la baza gâtului. Tiroida este formată din doi lobi amplasaţi în partea anterioară (faţă) a gâtului. Paratiroida este formată din patru sau mai multe glande mici şi este amplasată în spatele tiroidei.  Deoarece majoritatea oamenilor preferă să consume produse lactate „preparate” şi zaharuri rafinate (foarte active în formarea de mucus), aceşti oameni suferă de o congestionare a cavităţilor sinusale, în regiunea capului, în gât, la nivelul bronhiilor şi al plămânilor.
Deoarece tiroida / paratiroida se află în regiunea esofagului, se congestionează şi ea, devenind fie hiperactivă (excesiv de activă), fie, în majoritatea cazurilor, hipoactivă (insuficient de activă). Din observaţii clinice, s-a constatat că analizele de sânge care arată valorile hormonilor tiroidieni T4, T3 şi TSH sunt imprecise pentru a determina funcţionarea tiroidei.
Această glandă produce hormoni, în principal tiroxină. Tiroida mai produce şi un alt hormon, numit calcitonină, vital pentru utilizarea calciului. Principala funcţie a hormonilor tiroidieni este reglarea metabolismului cu scopul producerii de căldură şi energie în ţesuturile din organism. Când se dilată, tiroida este numită şi guşă endemică. Tiroida accelerează procesele metabolice şi influenţează indirect creşterea şi nutriţia.
Misiunea glandelor tiroidă / paratiroidă presupune accelerarea şi/sau încetinirea următoarelor: metabolism; capacitatea celulelor de a absorbi şi de a utiliza glucoza; metabolizarea proteinelor pentru creştere; utilizarea lipidelor; ritmul cardiac şi forţa bătăilor cardiace; ritmul şi volumul, sau profunzimea, respiraţiei; şi ritmul de absorbţie a calciului din sânge, intestine, oase şi rinichi. Tiroida / paratiroida se află în relaţie strânsă cu alte glande, aspect care nu este înţeles pe deplin în prezent.
Testare a Sistemului Endocrin cu Quantum Analyzer
Testare a Sistemului Endocrin cu Quantum Analyzer
Gradul de activitate al Glandei Tiroide se află ușor și repede prin testarea cu Quantum Analyzer. De exemplu, persoana testată are o usoară disfuncție (hipo) a hormonului paratiroidian, în schimb glanda tiroida funcționeza corect. De asemenea, analizele mai indica o cantitate de calciu eliminată din corp moderat anormal.
Printre simptomele hipotiroidiei (funcţie tiroidiană scăzută) se numără: degradarea masei osoase, dezvoltarea improprie a oaselor, unghii casante şi cu striaţii, căderea părului, răcirea membrelor inferioare şi superioare, o neagreare a timpului friguros, aritmie cardiacă, infarct miocardic, stări depresive, atrofierea ţesutului conjunctiv, scolioză, artrită, epuizare, metabolism leneş, obezitate, bufeuri, crampe, spasme, mixedem şi probleme de creştere încetinită.
Printre simptomele hipertiroidismului (funcţie tiroidiană prea intensă) se numără: guşă endemică, ochi exoftalmici, hiperactivitate, toxicoză tiroidiană şi probleme de creştere excesivă.
Deoarece tiroida / paratiroida afectează capacitatea organismului de a utiliza calciu, considerăm că problemele legate de oase, tulburările depresive şi atrofierea ţesutului conjunctiv pot fi eliminate prin regenerarea glandelor tiroidă / paratiroidă.
Epuizarea tiroidei  sau încetarea funcţiei tiroidiene se va manifesta astfel:
• Obezitate (dacă pancreasul este slăbit, este slăbită şi funcţia tiroidiană, chiar dacă greutatea corporală a persoanei în cauză nu este foarte mare)
• Metabolism scăzut (poate genera digestie slabă)
• Temperatură scăzută a organismului (extremităţi reci şi intoleranţă la frig)
• Căderea părului şi calviţie
• Incapacitatea de a transpira corespunzător, ceea ce va afecta eliminarea reziduurilor la nivel cutanat (creează uscăciunea pielii şi alte afecţiuni)
Funcționarea incorectă a paratiroidei
Calciul trebuie să fie asistat de un hormon eliberat de paratiroidă pentru o utilizare corectă de către organism. Incapacitatea de utilizare a calciului are drept efect:
• Degradarea şi pierderea substanţei osoase (osteoporoză, degradarea coloanei vertebrale sau
hernie de disc)
• Decalcifierea oaselor (osteomalacie)
• Artrită (va fi prezentă şi o slăbiciune a glandei suprarenale)
• Epuizarea ţesutului conjunctiv care va provoca prolaps (lăsare) al pielii, vezicii urinare, uterului, intestinelor şi altor organe
• Vene varicoase şi vene reticulare
• Hemoroizi
• Depresie
• Slăbirea sistemului nervos
• Spasme, crampe musculare, convulsii
• Deshidratare
• Unghii casante, cu striuri sau deteriorate
• Anemie (nivelul scăzut de calciu provoacă utilizarea deficitară a fierului)
• Scolioză
• Rupturi de disc
• Hernii
• Anevrisme
• PVM (Prolaps de valvă mitrală – inimă)
Din punct de vedere medical, analizele pentru glanda tiroidă se fac prin analiza hormonilor TSH, T3 și T4, hormoni despre care vom vorbi în părțile viitoare ale acestui articol. O astfel de analiză costă în jur de 400 de lei, pe când la o simplă testare cu Quantum Analyzer, afli pe lângă modul de funcționare al glandei tiroide și a hormonului paratiroidian, dar și cantitatea de calciu eliminată din organism, cantitatea prezenta de calciu în organism și starea bolilor osoase. Pentru cei interesați de modul în care funcționează glanda lor tiroidă pot accesa oferta de Moș Nicolae AICI, ea cuprinde Pachetul Wellness Holidays cu 50% reducere. Vaucherul de poate descărca numai pe 4,5,6 decembrie.
Voi reveni în următoarele articole cu simptomele și conexiunile ale glandei tiroide care se manifestă în organismul uman, ce efect are medicamentația alopată asupra glandei tiroide și un plan de tratament, așa cum v-am obișnuit.

Sănătate și succes!
Florentina Gionea
Consilier în Nutriție și Wellness
PS: Nu uita să dai SHARE pe  Facebook și Twitter !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu